Kjemper for idésterk, tydelig kommunikasjon med fokus på oppmerksomhet, aksept og respons. Tekstforfatter, idémaker, kreativ leder og markedsrådgiver med 30+ års erfaring fra flere hundre virksomheter i alle bransjer og sektorer - norske og internasjonale.
Publisert:
08 sep, 2022
Det benyttes mange ukjente uttrykk og forkortelser innenfor digital markedsføring som kan være vanskelige å forstå for de som ikke driver med det selv. Vi har derfor opprettet en ordliste med forklaringer til hvert begrep. Her er en liste med uttrykk og forkortelser innenfor digital markedsføring:
Når man tester to elementer ved en annonse opp mot hverandre for å se hvilken som presterer best. Kan teste demografi, geografi, ulike bilder. landingssider o.l.
Et program, som er eid av Google, man kan benytte for å opprette annonser til digital markedsføring som vises på resultatsiden på søkemotoren til Google, på youtube og andre Google nettverkssider.
En Google-plattform som gjør det mulig å tjene penger ved å tillate at Google nettverk-annonser vises på nettsiden deres.
En prosess datamaskiner følger til å fullføre en oppgave. Innenfor digital markedsføring, referer algoritmer til Google sin prosess når det gjelder å gi nettsider en plassering på resultatsiden.
Reklame på nettsider som sender deg til en landingsside eller nettsted dersom du trykker på den.
Prosentandelen av alle besøkende på nettsiden din som forlater siden umiddelbart uten å trykke på noe som helst.
Data som sendes fra nettsiden og som lagres på brukerens enhet. Cookies hjelper enheten til brukeren med å huske verdifull informasjon som hvilke sider på nettsiden som allerede er besøkt.
Annonsering av et budskap gjennom bruk av tekst, logo, animasjon, video, bilder gifs o.l.
Er en klassifisering for bedrifter som driver business online. Det mest vanlige innenfor Ecommerce, er online retail, som selger produkter til en konsument. Direkte oversatt kan man si at Ecommerce blir det samme som netthandel.
Et markedsføringssystem som benytter software for å sende ut automatiske e-poster basert på forhåndsinnstilte triggere. Eks: en e-mail kan bli sendt til en person dersom denne personen legger igjen varer i handlekurven.
Et ord eller uttrykk som begynner med symbolet: “#”. Brukt i sosiale medier vil bruk av hashtags trigge innholdet ditt og gjøre det mulig for andre å finne det når hashtagen er søkt etter.
Aktiviteter og strategier med hensikt å tiltrekke potensielle brukere og kunder til en nettside. Det er viktig med inbound marketing for å opprettholde en tilstedeværelse online ettersom at det brukes for å tiltrekke nye kunder gjennom lærdom og tillit til bedriften og produktene/tjenestene dine.
Lage innhold som gir verdifull og relevant informasjon til kunden. Dette kan komme i form av blogginnlegg, guider, e-bøker, podcasts, innhold på sosiale medier o.l.
Når en verdifull handling som følge av digital markedsføring gjennomføres. Eks på konvertering kan være et salg, påmelding av nyhetsbrev, bestilling o.l.
En side på nettsiden din som er spesifikt laget og tilpasset til den digitale kampanjen du har kjørende. Eks: du annonserer for tilbud på sko. Da burde landingssiden til annonsen være sko som er på tilbud, altså de som klikker på annonsen din kommer rett inn til tilbudet og slipper å lete rundt på nettsiden for å finne tilbudet.
Er et publikum på Facebook som er opprettet fra en publikumskilde. Eks: speilpublikum kan opprettes fra de som allerede liker Facebook siden din. Facebook finner da de som deler likheter med de som allerede liker Facebook-siden slik som interesser og kvaliteter. Deretter opprettes et speilpublikum basert på denne informasjonen.
Teknologi og programmer som er opprettet for å forenkle og effektivisere markedsføringsoppgaver på nettet ved at oppgaver kan automatiseres.
En kilde til trafikk inn til nettsiden din som kommer fra at det klikkes på en ikke-betalt søkemotor resultat. Organisk rekkevidde og trafikk baseres på SEO og vil øke når en nettsides resultat og plassering forbedres via relevante nøkkelord.
En form for betalt annonse som tillater markedsførere og vise annonser til kunder som allerede har besøkt nettsiden din. Når en bruker besøker nettsiden din etterlates små spor av informasjon, eller en cookie som det heter, i nettleseren. Man har da muligheten til å vise annonser til brukeren i forsøk på å få han/henne tilbake til nettsiden din.
Når man søker etter noe i en søkemotor slik som Google, så skriver man inn et nøkkelord og søkemotoren gir det et resultat basert på det nøkkelordet. Et mål med SEO er at nettsiden din inneholder mange relevante nøkkelord slik at nettsiden havner på resultatsiden ved et søk.
Programmer som er forhåndslaget og som er tilpasset nettsider, datamaskiner eller mobile enheter.
CMS- Content management system: et informasjonssystem som lagrer, håndterer og organiserer innhold før publisering.
CPM- Cost per mille: Hvor mye du betaler for hver 1000 visning av annonsen din.
CPC- Cost per click/PPC- pay per click: Kostnaden for hvert klikk man får på annonsen.
CPA- Cost per acquistion/cost per action: Kostnad per handling. Man måler ofte for en spesifikk handling slik som: klikk, visning, salg, påmelding o.l.
CRM- Custom relation management: Et system som pleier kunderelasjonen og hjelper deg med å følge opp kunder og kontakter.
CTA- Call to action: handlingsutløsende knapp/lenke som inviterer brukeren til å handle. Eksempler på dette kan være en knapp hvor det står “Finn ut mer” eller “meld deg på”.
CTR- Click through rate: Hvor mange ganger en annonse har blitt klikket på delt på antall visninger annonsen har hatt. Antall klikk/antall visninger= CTR
PPC- Pay per click: Et begrep for annonsering i søkemotorer. Man betaler kun for trafikk til landingssiden din.
ROAS- Return on ad spend: Man ser på profitten man har tjent sammenlignet med hvor mye man har brukt på annonsen.
ROI- Return of investment: For å oppnå en positiv ROI må man tjene mer på markedsføringen enn hva man bruker på den.
SoMe: Sosiale medier
SEO- Search engine optimization/Søkemotoroptimalisering: Prosessen med å stadig forbedre nettsidens prestasjoner og posisjon i resultatsiden ved organiske søk. Dette innebærer optimalisering av innhold, det tekniske o.l.
SEM- Search engine marketing: søkemotormarkedsføring
SERP- Search engine result page: resultatsiden på søkemotorer
URL: Adressen til en nettside. URL referer til hvilken spesifikk side nettleseren er inne på.
Kontakt oss i dag for å komme i gang med digital markedsføring.